Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, με αφορμή την 15η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων: Αναγκαία η ολιστική διαχείριση του φαινόμενου στη γηράσκουσα Ελλάδα
Αναγκαία η ολιστική διαχείριση του φαινόμενου στη γηράσκουσα Ελλάδα
Ο «Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου» με αφορμή τη 15η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, συντάσσεται με Διεθνείς Οργανισμούς (ΟΗΕ, ΠΟΥ, Διεθνές Δίκτυο για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων) και Φορείς, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τις πολλαπλές μορφές κακοποίησης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, οι οποίες αποτελούν ποινικό αδίκημα.
Δυστυχώς, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων υφίσταται παραμέληση, σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική κακοποίηση, απώλεια αξιοπρέπειας αλλά και οικονομική εκμετάλλευση, συχνότερα από άτυπους φροντιστές (άτομα του στενού οικογενειακού και συγγενικού περιβάλλοντος), είτε επαγγελματίες. Ο αριθμός των περιστατικών είναι ανεξακρίβωτος καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι δεν καταγγέλλουν την κακοποίησή τους λόγω της σχέσης εξάρτησης με τους θύτες, αδυναμίας αυτόνομης διαβίωσης, φόβου, ντροπής, του κοινωνικού στίγματος αλλά και άγνοιας που να απευθυνθούν.
Ο Σύνδεσμος, έχοντας ήδη ολοκληρώσει πληθώρα ενημερωτικών εκδηλώσεων και συναντήσεων με επαγγελματίες στον χώρο της τρίτης ηλικίας και ομάδες ηλικιωμένων, τονίζει την κρισιμότητα αντιμετώπισης του φαινομένου της βίας, ενώ συμμετέχει ως εταίρος διαλόγου σε μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών Έργων για τη βέλτιστη υποστήριξη ηλικιωμένων μέσω δι-επαγγελματικών συνεργασιών και διαχείρισης θυτών βίας.
Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 60 θα ανέλθει σε περίπου 2 δισεκατομμύρια το 2050, ότι η Ελλάδα είναι μια ταχέως γηράσκουσα χώρα και ότι διαπιστώνεται έλλειψη αναγνώρισης της βίας όσο και ενημέρωσης για τη πολυπλοκότητα του φαινομένου, ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει η αναγκαιότητα μιας ολιστικής διαχείρισής του. Η Πολιτεία, αφενός να παρέχει τα εργαλεία ώστε οι ηλικιωμένοι να παραμένουν ενεργοί και αυτόνομοι πολίτες, αφετέρου να δημιουργήσει περισσότερες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, να υποστηριχθούν τόσο τα ηλικιωμένα άτομα όσο και οι φροντιστές τους και να διασυνδεθούν οι εμπλεκόμενοι Φορείς ως προς τις ευθύνες και αρμοδιότητές τους.
Η τρίτη ηλικία έχει δικαίωμα στην ασφάλεια, αξιοπρέπεια, φροντίδα, αγάπη και σεβασμό. Της τα οφείλουμε.